Kursprov i Fysik? Vi har samlat tio gamla nationella prov i Fysik 1 & 2

Gamla nationella prov i Fysik 1 & 2 från den nationella provbanken

Olika skolor lägger upp Fysik 1- & 2-kurserna på lite olika sätt. Vissa väljer att ha prov efter varje kapitel för att testa av att du som elev förstår allt men dessa prov tas inte med i bedömningen. Andra har lite större delprov som bedöms och vissa har endast kursprovet som är bedömningsgrundat. Oavsett hur det ser ut för dig så är det en mycket god idé att göra gamla nationella prov från skolverket. Dels blir du bättre på att lösa uppgifter och på problemlösning då du får se flera olika typer av uppgifter men framförallt lär du dig hur proven är utformade. Det ger dig ett hum om vilken nivå uppgifterna ligger på och hur mycket som är resonemangsuppgifter respektive rena räkneuppgifter. Oavsett vilket prov/delprov/kursprov du står inför så rekommenderar vi att du gör uppgifterna som finns här nedanför. 

TIPS! Letar du istället efter prov till specifika områden har vi uppgifter till de olika områdena här

Samtliga kursprov är gamla nationella prov i Fysik 1 & 2 från skolverket. Som vi nämnde innan så är det grymt bra uppgifter att göra inför vanliga prov som kursprov för att få en bild över vilken nivå du ligger på. Tyvärr så döptes kursen om för ett antal år sedan från fysik A och B till fysik 1a/1b och fysik 2 och då ändrades innehållet i kurserna. Därför går det inte bara att klicka in och göra ett helt prov från topp till botten då allt som finns där inte är relevant för dig. Vad som är bra då är att vi har samlat ihop alla de uppgifter som ingår i de olika fusikkurserna och delat upp dem efter kapitel. Resultatet finner du här nedanför i form av en tabell. Ett mycket bra tips är att ha tabellen uppe bredvid dig när du gör uppgifterna.

Om du behöver hjälp…

Om du gör proven och det är något du inte riktigt förstår så föreslår vi att du beger dig till Youtubebanken eller till instuderingsfrågorna för Fysik 1 för att hitta svaret. Alternativt så söker du efter det  begrepp, samband eller område som var svårt i sökrutan till höger. Lyckas du fortfarande inte hitta en förklaring så hör då av dig till oss så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig. 

Ett mycket stort lycka till med de gamla nationella proven i fysik önskar vi! 

 

Uppgifter som rör det nationella provet i Fysik 1

Tabell över vilka uppgifter till kursprov i fysik som hör till vilket område inom fysik 1 kursen.

Uppgifter som rör det nationella provet i Fysik 2

Sammanställning av de uppgifter till de olika proven som rör Fysik 2-kursen

 

De TIO kursproven i Fysik från den nationella provbanken

TIPS! Letar du istället efter uppgifter till specifika områden har vi uppgifter till de olika områdena här

Har du fler prov? Då hade det uppskattas om du vill dela med dig av dem till oss 🙂


Leave a Reply