Kursprov i Fysik 1 & Fysik 2? Här är TIO gamla nationella prov i Fysik 1 & 2

Gamla nationella slutprov i Fysik 1 & Fysik 2 från den nationella provbanken

LÄS våra fyra bästa tips för hur DU lyckas med ditt kursprov i fysik 1 eller fysik 2! 

Nationella prov eller ett kursprov avslutar oftast Fysik 2 och Fysik 1 kursen. Men olika skolor lägger upp Fysik 1- & Fysik 2-kurserna på lite olika sätt. Vissa har prov efter varje kapitel för att testa av att du som elev förstått allt men dessa prov är inte betygsgrundande. Andra har lite större delprov som bedöms och vissa har endast kursprovet som är bedömningsgrundande. Oavsett hur det ser ut för dig så är det en mycket god idé att göra gamla nationella prov (NP) från skolverket och den nationella provbanken.

Dels blir du bättre på att lösa uppgifter och på problemlösning då du får se flera olika typer av uppgifter. Men framförallt lär du dig hur proven är utformade. Exempel-kursproven ger dig ett hum om vilken nivå uppgifterna ligger på och hur mycket som är resonemangsuppgifter respektive rena beräkningsuppgifter. Oavsett vilket prov/delprov/kursprov du står inför så rekommenderar vi att du gör de gamla NP i Fysik 1 och Fysik 2 som vi samlat här nedanför i vår provbank. 

TIPS! Letar du istället efter uppgifter till specifika områden har vi uppgifter till de olika områdena här

 

Vad är ett kursprov?

 Ett kursprov är, precis ett nationellt prov (NP), ett prov som skolverket utarbetat. Kursprovens uppgift är att ge dina lärare ett stöd vid betygsättning i slutet på en kurs men de ska även se till så att skolan är likvärdig över hela Sverige. Vissa kursprov (eller nationella prov) är obligatoriska men det är inte kursprovet i Fysik. Exempel på obligatoriska kursprov är till exempel matematik och svenska. 

 

Om det nationella proven i Fysik 1 & Fysik 2

De nationella proven i fysik är uppdelade i två delar; en teoretisk och en laborativ del. Den teoretiska delen av det nationella provet i fysik 1 & fysik 2 är mer omfattande med en skrivtid på cirka 240 minuter medan den laborativa delen består av en större planeringslabb som ska genomföras på mellan 70 – 80 minuter. I den teoretiska delen av kursprovet är det viktigt att kunna begreppen och sambanden. Detta eftersom i den teoretiska delen kommer uppgifter på de begrepp som tagits upp i kursen. Det är blandat med både resonemangsfrågor och mer problemlösande beräkningsuppgifter så det gäller att ha en bred förståelse. Ett tips för att skaffa den förståelsen är att du lär dig våra instuderingsfrågor samt skaffar dig en bra koll på ditt formelblad för det underlättar verkligen.

I den laborativa delen ska du planera en labboration. Här är inte det viktiga  att supernoga beskriva hur uppställningen ska se ut utan det som är viktigt är hur du minimerar felmarginalen genom att utesluta felkällor och poängterar de saker som krävs för att labben ska bli så korrekt som möjligt. Till exempel så är det bra att skriva att man ska göra många mätningar. Sedan finns det många fler specifika tips såsom om man ska värma vatten i en termos är det viktigt att röra runt i termosen så temperaturen blir så jämn som möjligt men mer om dessa under varje enskilt område. Det bästa för att få en så bra bild som möjligt av de nationella proven i Fysik 1 & Fysik 2 är att göra uppgifterna som finns här nedanför. 

 

Mer om kursprov i fysik 1 & fysik 2

Samtliga kursprov är gamla nationella prov i Fysik 1 & fysik 2 från skolverket. Som vi nämnde innan så är det grymt bra exempeluppgifter att göra inför vanliga prov. De gamla NP proven ger dig en bild över vilken nivå du ligger på just nu. Tyvärr döptes kursen om för ett antal år sedan från fysik A och B till fysik 1a/1b och till fysik 2 och då ändrades innehållet i kurserna. Därför går det inte bara att klicka in och göra ett helt prov från topp till botten då allt som finns där inte är relevant för dig. Vad som är bra då är att vi har samlat ihop alla de uppgifter som ingår i de olika fysikkurserna och delat upp dem efter kapitel. Resultatet finner du här nedanför i form av en tabell. Ett mycket bra tips är att ha tabellen uppe bredvid dig när du gör uppgifterna.

Tyvärr finns inga nationella prov i Fysik 1 & Fysik 2 från 2015, 2016, 2017, 2018 eller 2019 men vi har samlat ihop gamla nationella prov som fungerar minst lika bra för att träna inför NP. Anledningen till att prov från 2014 oc framåt är helt enkelt att inga sådana har släppts från Skolverket. Som sagt, vi får helt enkelt nöja oss med de prov som finns här nedanför, det ska vara tillräckligt för att ni ska klara av kursprovet i fysik 1 och fysik 2 på den nivå ni siktar mot!

 

Om du behöver hjälp med någon uppgift från fysik 1 & fysik 2 kursproven…

Om du gör proven och det är något du inte riktigt förstår så föreslår vi att du beger dig till Youtubebanken eller till instuderingsfrågorna för Fysik för att hitta svaret. Alternativt så söker du efter det  begrepp, samband eller område som var svårt i sökrutan till höger. Lyckas du fortfarande inte hitta en förklaring så hör då av dig till oss eller lägg en kommentar så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig. 

Ett mycket stort lycka till med de gamla nationella proven (NP) i fysik 1 & 2 önskar vi! 

 

Fysik 1 nationella prov – Uppgifter som rör nationella prov/kursprov i Fysik 1

Tabell över vilka uppgifter till kursprov i fysik som hör till vilket område inom fysik 1 kursen.

Fysik 2 nationella prov – Uppgifter som rör nationella prov/kursprov i Fysik 2

Sammanställning av de uppgifter till de olika proven som rör Fysik 2-kursen

TIPS! Använd dig av en formelsamling då du löser uppgifterna. Klicka här för att komma till en.

 

De TIO kursproven i Fysik från den nationella provbanken

TIPS! Letar du istället efter uppgifter till specifika områden har vi uppgifter till de olika områdena här

Har du fler fysikprov? Då hade det uppskattas om du vill dela med dig av dem till oss 🙂


5 kommentarer hittills

FredrikPublicerat1:43 e m - maj 17, 2019

Hej,

Pinsamt att det står fel i facit på ett nationellt prov… Eller är det jag som missar något?

Kolla Fysik B vt00 uppg. 14

Hälsningar,
Fredrik

FysikStuganPublicerat10:42 e m - maj 17, 2019

Tjena Fredrik!

Har svårt att se att en uppgift på ett NP skulle ha ett felaktigt facit. Det är uppgifter som passerat mångas ögon och som testats flera gånger. Tycker även allt ser korrekt ut. Däremot skulle de kunna vara lite otydliga så vad är det i uppgiften du tycker är fel?

//FysikStugan

FredrikPublicerat12:53 e m - maj 18, 2019

Tack för svar,

Jag har också mycket svårt att se att det vore fel på ett nationellt prov, och förmodligen är det jag som missar något helt enkelt.

Jag länkar till en skärmdump tagen från vt00 dokumentet.
https://ibb.co/DDpDvnz

Jag förstår inte varifrån 10^-6 kommer ifrån?

Hälsningar,
Fredrik

FysikStuganPublicerat6:40 e m - maj 18, 2019

Massan på kulan är 44 mg. För att få massan i SI-enheten för massa som är kg multiplicerar de in en faktor 10^-6 för 44 mg är ju lika mycket som 44*10^-6 kg.

Bra att du frågar oss, lätt hänt att använda gram som SI-enhet för massa. En bra lärdom inför fysik två NP!

//FysikStugan

FredrikPublicerat8:09 e m - maj 18, 2019

Självfallet, tackar! Förhoppningsvis gör jag inte den missen igen 🙂

Hälsningar,
Fredrik

Kommentera

nio + 15 =