De bästa tipsen – såhär ska du plugga inför kursprovet i Fysik 1 & Fysik 2!

AvFysikStugan

De bästa tipsen – såhär ska du plugga inför kursprovet i Fysik 1 & Fysik 2!

Såhär lyckas du med kursprovet i Fysik 1 & Fysik 2 – Fysikstugan tipsar

Det närmar sig slutet på terminen vilket betyder ljusare dagar och varmare väder men även att kursproven i fysik närmar sig. Om det varma vädret tas emot med öppna armar får ofta slutproven kalla handen. Att plugga inför dessa prov är ofta väldigt jobbigt eftersom de är så omfattande. Därför har vi på Fysikstugan gnuggat våra geniknölar varma för att få fram hur vi lyckades få högsta betyg i Fysik 1 och Fysik 2. Resultatet blev våra fyra bästa tips för hur du pluggar till kursprovet i fysik 1 och fysik 2.

 

1. Lägg upp en plan för

Visst kan det låta som en självklarhet – men om du inte avsätter tid för dina studier får du ingenting gjort. Vi människor är naturligt lata och det är därför som vi gärna skjuter upp saker och ting. Det är också den vanligaste anledningen till att man misslyckas med slutprovet. Nämligen att man börjat plugga för sent. Till kursprovet för Fysik 1 & Fysik 2 är det därför viktigt att avsätta mycket tid till att plugga fysik och att sedan följa den. Är du ute i god tid har du dessutom möjligheter att fråga din lärare, kompis eller oss här på fysikstugan om det är något du inte förstår.

 

2. Öva på det teoretiska

Men hur ska du då lägga upp din plan? Fysik är ett komplext ämne. Du ska kunna diskutera fenomen och rena begreppsuppgifter samtidgt som du ska kunna utföra svåra beräkningar. För att klara det måste du lära dig de begrepp och samband som ingår i kursen. Det är en ganska omfattande uppgift men kommer göra att du presterar bättre när du väl påbörjar uppgifterna och slutligen när du gör kursprovet. Det går att göra på olika sätt och vi rekommenderar att du väljer det sätt du lär dig bäst på (såklart) men här är några tips: 

  • Fysik 1 & Fysik 2 sammanfattningar. Läs våra sammanfattningar med instuderingsfrågor på Fysik 1 & Fysik 2. Där finns samtliga begrepp som ingår i kurserna förklarade på ett relativt kort sätt. Perfekt för dig som har lite bakgrundskunskap.
  • Läs din fysikbok. Läs igenom din heureka, impuls eller ergo fysikbok. Då får du återigen, grundläggande, gå igenom de begrepp och samband som ingår i kurserna. TIPS är att läsa boken innan du lägger dig eftersom du dels somnar snabbare men framförallt eftersom du lär dig bättre då informationen du precis läst lagras i långtidsminnet då du sover. 
  • Youtube – Kolla på färdiga videoklipp som förklarar kursens olika begrepp och samband. Vi rekommenderar Thomas Sverins youtubekanal som vi, delvis, har samlat i Youtubebanken. TIPS är att spela upp honom på 1,25x eller 1,5x hastighet. Då går de snabbare och du somnar inte lika lätt ;) 

 

3. Gör uppgifter

Då du börjar få koll på begreppen är det dags att börja göra uppgifter. Klyschan ”Repetition är kunskapens moder” är på riktigt och därför rekommenderar vi att du börjar med uppgifter du redan gjort. Det kan vara gamla uppgifter från fysikboken eller uppgifter du fått av din lärare. När du sedan gjort klart dessa (eller snarare tröttnat eller känner att du gjort tillräckligt många) är det viktigt att du testar nya uppgifter i fysik. Fråga din lärare efter fysikuppgifter på den nivå du siktar mot eller använd dig av vår uppgiftsbank till Fysik 1 & Fysik 2 som bara växer och växer. Där finns uppgifter på alla delar av fysikkursen så det är bara att vässa pennan och sätta igång. 

 

4. Gör gamla kursprov i Fysok – de visar vägen

Fysik är ett brett, ja kanske till och med det bredaste, ämnet. Du måste plugga hårt på helheten, och på många detaljer, för att du ska kunna lära dig så mycket som möjligt. Men du behöver inte plugga på allt.

Ett mycket bra tips för att veta vad du ska plugga på är att titta på gamla prov. Gamla prov kan ge dig en ledtråd på hur frågorna på kursprovet kommer vara utformade. När du tittar på gamla prov nationella prov får du en förståelse för hur slutproven brukar se ut och vilka saker som är särskilt viktiga att plugga på. Det är därför vi samlat ett helt gäng (ja hela TIO stycken) gamla nationella prov i fysik 1 och Fysik 2. Gör dessa, det är vårt BÄSTA tips!

 

Fler tips?

Har du något annat tips? Hjälp en annan fysikstuderande och skriv ditt tips i kommentarsfältet nedanför!

 

Om författaren

FysikStugan administrator

Lämna ett svar

Annons
GratisAccess to basic materials.$0Join
PremiumFull access, premium materials, and support.$10Join