Termodynamik – Fysik 1 – Sammanfattning

Tips, tricks och allmänna tankar om Termodynamik

Termodynamik; Vad är det egentligen? Jo, termodynamik är läran om värmets natur och hur värmen kan omvandlas till olika energiformer. Helt enkelt värmedelen av fysik 1. Du kanske inte tänkt på det ännu men temperatur är faktiskt inte samma sak som värme. Inte i fysiken i alla fall.

I detta avsnitt, värme, av Fysik 1 så är det nu det på riktigt börjar bli viktigt att göra ordentliga uppställningar och lösningar. För uppgifterna som handlar om värme, uppvärmning och nerkylning där sluttemperaturen är okänd blir lätt väldigt långa och komplexa. Ja helt omöjliga att hålla i huvudet. Strukturen hjälper dig också med problemlösningen för om du vet vilka storheter som är givna och vad du söker så kan du använda formelbladet för att försöka matcha enheterna. Det blir som ett pussel för oftast vet du 2 av 3 storheter eller så kan du kombinera två formler för att utesluta en okänd storhet.

Vårt bästa tips för att klara värmeavsnittet i Fysik

Det bästa tipset vi kan ge för att klara detta område om värme, och framtida områden i fysik, är att be sin lärare om en planering för kursen där det står vilka begrepp som ska tas upp på lektionerna. Sedan avsätter du så lite som 5 till 15 minuter dagen innan lektionen till att kolla på videos från Youtubebanken. Det kommer att göra otrolig skillnad. Det kan vi garantera (nästan). Är du tveksam? Testa inför ett prov och märk skillnaden.

Vi rekommenderar också att du pluggar på Instuderingsfrågorna inför proven eller om du vill repetera ett begrepp. De är frågor som har ganska korta men raka svar på de du söker. Kombinerar du det tillsammans med övningsuppgifter från din bok/lektionerna så kommer fysikplugget gå mycket lättare. Det gjorde det för oss så då borde det fungera för dig med. Snart kommer även vi att publicera uppgifter här på sajten. Bra va? Har du en uppgift som du skulle vilja dela med dig av? Hör av dig till oss!

 


Hitta till de olika sidorna om termodynamik – Fysik 1

För att ta dig runt på sajten klickar du dig runt i menyn längst upp eller på någon av länkarna här nedanför. Klickar du på länkarna kommer du direkt till den sida om termodynamik du vill till. 

 


Sprid ordet och hjälp till! 

Vi försöker hela tiden bli bättre och utveckla såväl frågor som begreppsförklaringar. Tyvärr är det inte alltid helt enkelt och det stjäl ganska mycket tid. Därför uppskattas det otroligt mycket ifall ni kan hjälpa till. Läser ni något som är oklart, felaktigt eller har en bristfällig förklaring så hör av er till oss. Det tar inte många minuter :)  Sedan vill vi såklart att ni tipsar era klasskompisar och vänner om Fysikstugan så att fysikplugget blir enklare för fler. 

 

1 kommentar hittills

mons billgrenPublicerat11:48 e m - mar 6, 2022

ja, gärna

Lämna ett svar

Annons
GratisAccess to basic materials.$0Join
PremiumFull access, premium materials, and support.$10Join