Fysik 2 – En Komplett sammanfattning till dig som läser Fysik 2

Fysik 2 – Komplett sammanfattning för dig som läser Fysik

NYHET: AI-Assistenten på Fysikstugan!

Kliv in i framtiden med vår banbrytande AI-Assistent. Troligtvis den första i sitt slag som är skräddarsydd på vår data för att erbjuda dig förstklassiga tips och lösningsförslag när du kört fast i fysiken. Slipp dessutom vänta med omedelbara svar! Testa detta revolutionerande verktyg på fysikstugan.se

Perfekt för dig, oavsett om du är en student, lärare, eller bara nyfiken på fysik, vår AI här för att vägleda dig. Klicka nedan och påbörja ett bekvämare sätt att plugga på idag!

Testa AI-Assistenten Nu du också!

Fysik 2 är en fortsättningskurs på Fysik 1 som ingår i naturvetenskaps- och teknikprogrammen på gymnasiet men Fysik 2 kan även du som läser på vuxenutbildning och tekniskt basår studera. Under Fysik 2 så bygger du dels på de du lärt dig i Fysik 1 såsom mekaniken men du även får lära och fördjupar dig mer inom magnetism, vågfysik och atomfysik. Det räknas som en av gymnasiets svåraste kurser. Så här gäller det verkligen att du har hittat rätt studieteknik och är fokuserad både på lektioner och hemma. Har du ännu inte hittat en studieteknik som passar dig rekommenderar vi att du läser vårt inlägg om studieteknik här. Men vi ska verkligen inte skrämma bort er, tvärtom. Fysik 2 är en riktigt rolig kurs med många fascinerande labbar och intressanta fenomen.  Du kommer, efter gymnasiekursen, kunna ta på dig dina ”fysikglasögon” och få en helt annan syn på vardagliga saker. 

Vi har ännu inte hunnit helt klart med sammanfattningen, men vi gör vårt bästa för att det ska gå så snabbt som möjligt. Till början är planen att endast ha instuderingsuppgifter och uppgifter men efter hand siktar vi även mot en färdig och ”riktig” sammanfattning av fysikkurserna. Kom ihåg att ifall du vill ha lösningar på en uppgift så är det bara att slänga iväg ett meddelande eller lägga en kommentar. Vi svarar så fort som möjligt :) 

Här är de delar vi tänkt ta upp och sammanfatta i kursen! 

_

Innehåll i kursen:

Är det någonting på vår sammanfattning du undrar över  så är det bara att höra av er via den här länken eller skriva en kommentar längst ner så svarar vi så snabbt vi kan. 

Gott och blandat om Fysik 2

Fysik 2 är som tidigare nämnt en fortsättningskurs på Fysik 1. Efter kursen ska vi (såklart) kunna mer en tidigare. Det som är skönt (för de lite skoltrötta) är att Fysik 2-kuren ”endast” är på 100 poäng (totalt 100 lektionstimmar) vilket är mindre än Fysik 1 som är den största kursen på hela 150 poäng. Med det sagt är det inte en helt lätt kurs. Enligt skolverket ska man efter att man läst kursen Fysik 2 kunna allt detta (obs. tråkig läsning skrolla ner): 

Rörelse och krafter

 • Tvådimensionell rörelse i gravitationsfält och elektriska fält.
 • Centralrörelse.
 • Vridmoment för att beskriva jämviktstillstånd.
 • Simulering av tvådimensionell rörelse med hjälp av enkla numeriska metoder.

Vågor, elektromagnetism och signaler

 • Harmonisk svängning som modell för att beskriva fenomen inom vardag och teknik.
 • Reflektion, brytning och interferens av ljus, ljud och annan vågrörelse.
 • Stående vågor och resonans med tillämpningar inom vardag och teknik.
 • Orientering om ljudstyrka och dopplereffekt.
 • Samband mellan elektriska och magnetiska fält: magnetiskt fält kring strömförande ledare, rörelse av elektrisk laddning i magnetiskt fält, induktion och några tillämpningar, till exempel växelspänningsgeneratorn och transformatorn.
 • Våg- och partikelbeskrivning av elektromagnetisk strålning. Orientering om elektromagnetiska vågors utbredning. Fotoelektriska effekten och fotonbegreppet.
 • Materiens vågegenskaper: de Broglies hypotes och våg-partikeldualism.
 • Fysikaliska principer bakom tekniska tillämpningar för kommunikation och detektering.

Universums utveckling och struktur

 • Orientering om aktuella modeller och teorier för beskrivningen av universums storskaliga utveckling och av galax-, stjärn- och planetbildning.
 • Atomens elektronstruktur samt absorptions- och emissionsspektra.
 • Metoder för undersökning av universum. Elektromagnetisk strålning från stjärnor och interstellära rymden.
 • Metoder för att upptäcka och undersöka exoplaneter. Villkor för liv på andra planeter.

Fysikens karaktär, arbetssätt och matematiska metoder

 • Modeller och teorier som förenklingar av verkligheten. Modellers och teoriers giltighetsområden och samt hur de kan utvecklas, generaliseras eller ersättas av andra modeller och teorier över tid.
 • Det experimentella arbetets betydelse för att testa, omvärdera och revidera hypoteser, teorier och modeller.
 • Avgränsning och studier av problem med hjälp av fysikaliska resonemang och matematisk modellering innefattande linjära och icke-linjära funktioner, ekvationer och grafer samt derivator och vektorer.
 • Planering och genomförande av experimentella undersökningar och observationer samt formulering och prövning av hypoteser i samband med dessa.
 • Bearbetning och utvärdering av data och resultat med hjälp av regressionsanalys, analys av grafer, enhetsanalys och storleksuppskattningar.
 • Utvärdering av resultat och slutsatser genom analys av metodval, arbetsprocess, felkällor och mätosäkerhet.
 • Fysikens relation till och gränser mot etiska, filosofiska och religiösa frågor.

Läste du hela? Bra i så fall men det är definitivt inte ett måste. Vi har nämligen sammanfattat i princip allt som står i listan i våra sammanfattningar av Fysik 2 så kika in någon av dem istället! 

Tillbaka till Startsidan

9 Kommentarer hittills

IvanPublicerat1:30 f m - mar 23, 2020

Ni vet väl att det finns fysik 3 också på gymnasiet sisådär i 4-6 år har den funnits.

FysikStuganPublicerat10:38 e m - mar 31, 2020

Hej hej! Fysik 3 finns som du säger, däremot inte en jättevanlig kurs att läsa så därför har vi inte prioriterat den här på Fysikstugan. Något vi kanske borde fundera på att göra?

MVH FysikStugan!

SimaPublicerat5:07 e m - maj 19, 2020

Precis som Ivan anser jag att fysik 3 borde finnas här, läser kursen snart och skulle vilja ha extra material.

FysikStuganPublicerat1:11 e m - maj 24, 2020

Får ta och kika på det då, är det framförallt uppgifter och labbar ni vill ha eller är de förklaringar på begrepp och samband ni söker?

AhmadPublicerat11:22 e m - mar 5, 2023

Hej! Jag har fastnat i fysik 2 och jag vet inte hur jag kan klara detta kurs!? Kan ni ge med ledtråd om på vilket sätt kan jag klara mitt kurs?

FysikStuganPublicerat8:50 e m - mar 15, 2023

Hej Ahmad! Vi tipsar om den här artikeln på hur du kan plugga fysik https://fysikstugan.se/fysiknytt/fysik-hjalp/

Önskar dig all lycka till!

ErikPublicerat10:01 e m - aug 11, 2023

Hej, vad är svårast i fysik 2?

Lämna ett svar

Annons
GratisAccess to basic materials.$0Join
PremiumFull access, premium materials, and support.$10Join