Fusion är inte bara ett grundläggande koncept inom fysik, det är också den process som driver solen och stjärnorna. Detta fantastiska fenomen är så kraftfullt att det har potential att revolutionera vårt sätt att producera energi. Här ska vi, 6 korta delar, djupdyka in i begreppet fusion.
Fusion, eller kärnfusion, innebär att lätta atomkärnor kombineras för att bilda tyngre kärnor. När detta händer frigörs en enorm mängd energi. Detta beror på att massan av den nya atomkärnan är mindre än summan av de ursprungliga kärnorna, och denna masskillnad omvandlas till energi enligt Einsteins berömda ekvation E=mc^2, där E är energi, m är massan, och c är ljusets hastighet. [bildförklaring: En illustration av två små atomkärnor som smälter samman till en större kärna, med energi som strålar ut.]
Upptäckten av fusion var en milstolpe inom kärnfysikens historia. Även om fenomenet existerat naturligt i universum i miljarder av år, var det inte förrän på 1930-talet som vi började förstå dess mekanik. Fysikern Hans Bethe var ledande i denna forskning, och hans arbete ledde till att han mottog Nobelpriset i fysik 1967.
[bild på novelpristagaren]
För att fusion ska kunna ske krävs mycket höga temperaturer och tryck – villkor som vanligtvis bara finns inuti stjärnor. När dessa förhållanden uppnås, övervinner atomkärnorna sin naturliga repulsion och kan smälta samman. Oftast involverar detta väteisotoper (som deuterium och tritium) som smälter samman för att bilda helium, och processen frigör enorma mängder energi. [bildförklaring: En grafisk illustration av en fusion mellan deuterium och tritium som leder till frigörandet av energi.]
För att räkna ut hur mycket energi som frisläpps vid fusion vänder vi oss återigen till Einsteins berömda formel, E = m*c^2. Genom att jämföra massan för partiklarna innan fusionen och sedan massan för partiklarna efter fusionen så kan vi ta reda på hur mycket som frisläpps. Detta eftersom skillnaden i massa före – massa efter omvandlats till energi!
Fusion är den process som driver alla stjärnor, inklusive vår egen sol. I solens kärna smälter väteatomer samman under enormt tryck och temperatur för att bilda helium. Denna process kallas proton-proton-kedjereaktionen och den frigör energi i form av ljus och värme, vilket gör att vi kan leva på jorden. [bildförklaring: En illustration av solens kärna där fusion sker och energi strålar ut från solen.]
Att återskapa de extrema förhållanden där fusion sker i universum är en av de största utmaningarna för mänskligheten. Men forskare över hela världen arbetar på att utveckla metoder för att kontrollera fusion här på jorden. Ett framstående exempel är ITER-projektet, en internationell forskningsanläggning som bygger världens största tokamak-reaktor för att studera fusionens potential som energikälla.
Fusion har potentialen att ge oss en nästan obegränsad och miljövänlig energikälla. Men vi står inför tekniska och vetenskapliga utmaningar för att uppnå detta. Trots dessa utmaningar fortsätter forskningen att gå framåt, med nya framsteg inom materialvetenskap, plasmakontroll och reaktordesign som ökar vår optimism för en framtid med fusion som energikälla.
Svar:
Fusion är en kraftfull process som har potentialen att revolutionera vår energiproduktion. Från dess roll i att driva stjärnor till dess potential som en obegränsad, ren energikälla på jorden, är fusion en av de mest fascinerande och betydelsefulla aspekterna av fysik.
För mer hjälp med fysik besök vår begreppssamling med förklaringar eller uppgiftsbank med övningsuppgifter om fysikbegrepp och koncept och såklart finns det lösningar! Allt för att du ska förstå fysiken så bra som möjligt. Du hittar även en komplett formelsamling som du får ta med dig till Kursprovet! Och kom ihåg, oavsett om du är en student som behöver hjälp med dina fysikuppgifter eller bara nyfiken på ett begrepp, finns det alltid hjälp att få, och nya saker att lära!