Youtubebanken – Fysik 1

Vår vision – Youtubebanken – Fysik 1

Repetition är kunskapens moder. Du har säkert hört klyschan förut men det stämmer verkligen. När du lär dig något nytt skapas synapser i hjärnan där informationen lagras. Synapserna fungerar som ett vägnät. Desto mer de används (alltså desto mer du hör/tänker på något), desto fler vägar går till den. Ett mer komplext vägnät gör att du enklare kan dra slutsatser. Det gör även att du lättare kommer ihåg det du lärt dig. Om du bara hör/läser något en gång så kommer hjärnan snabbt tro att den informationen är onödig och därför sortera bort den. Av den orsaken är det väldigt viktigt med repetition.

Det är här Youtubebanken kommer in. I kombination med en planering från din lärare, ger dig Youtubebanken ett snabbt och enkelt sätt att sortera bland alla videor om fysik 1 begrepp och samband.  Så att du kan bilda nya synapser och få känna den där ”aha”-upplevelsen när läraren förklarar samma sak fast med andra ord dagen efter.

Det finns en hel del bra genomgångar ute på Youtube som täcker kursen. Vi har framförallt valt att använda oss av Tomas Sverin eftersom vi tycker hans genomgångar är bäst. De är kortare genomgångar med endast ett eller några få begrepp. Det är optimalt om det är första gången man stöter på ett begrepp. Hans genomgångar är alla strukturerade på ungefär samma sätt. Det börjar med en introduktion till begreppen eller sambanden, en genomgång och avslutningsvis ett exempel. För att öka effektiviteten och snabba på Tomas som pratar relativt långsamt rekommenderar vi att du speedar upp honom till antingen 1,25 eller 1,5 när du lyssnar.

Vi tänker oss även att Youtubebanken kommer väl till pass om det finns ett begrepp, samband eller  instuderingsfråga som du inte förstår. Då kan en video vara till god hjälp. Men om det inte hjälper så skriv då en kommentar så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa er!


Youtubebanken – Till de olika områdena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIPS – Youtubebanken för Fysik 2

Vi har även en precis lika bra samling av filmer som förklarar alla begrepp och samband för fysik 2. Kika in den! 


Innan du börjar…

Att lära sig något nytt är som att bygga hus. För att det ska kunna bli ett riktigt stort, fint och stabilt hus så krävs en bra grund. Precis så är det när du läser Fysik 1-kursen. Men hur ser den där grunden ut då? Jo, det ska vi visa för dig här. Innan du börjar gå in på de mest basala begreppen i kursen behöver du veta om det mest grundläggande. Det handlar framförallt om hur du ska strukturera lösningar och hur du ska svara. För att göra det enkelt för dig kommer vi publicera tre klipp som vi rekommenderar att du tittar på innan du börjar med de andra klippen. Total handlar det om 29 minuter (eller 22 mintuter om du speedar upp till 1,25) som kommer bespara dig många timmars plugg och poäng på fysikproven.

Det första klippet är en introduktion till kursen. 

En introduktion till kursen

Det andra klippen handlar om fysikens koppling till matematiken. För det är en hel del räkna i kursen. 

Det sista klippet handlar om värdesiffror och mätnoggrannhet. Här kan du spara många poäng genom att använda dig av rätt antal värdesiffror. 


Lämna ett svar

Exit mobile version
Annons
Gratis Access to basic materials. $0 Join
Premium Full access, premium materials, and support. $10 Join