Tryck och lyftkraft – Sammanfattning – Fysik 1

Tips, tricks och allmänna tankar om tryck och lyftkraft

Kapitlet om tryck och lyftkraft kan kännas ganska intuitivt. Om man befinner sig vid vattenytan och dyker ner så kommer trycket att öka. Det har de flesta upplevt. De flesta har också blåst upp en ballong och vet att om man blåser upp den för mycket så går den sönder eftersom trycket blir för stort. Man vet också att det gör ondare att bli stämplad av en med fotbollsskor än av en med vanliga sneakers. Samtliga exempel är exempel på tryck i vardagen. Att kapitlet kan kännas intuitivt kan användas till din fördel.

Du kanske inte vet hur många Pascal trycket ökar om du dyker ner till tio meters djup men du vet att det ökar. Det kan vara till stor hjälp om du råkar slå något fel. I både provuppgifterna och övningsuppgifterna till kapitlet är det mycket vanligt att du får tre av fyra storheter som finns i en formel. Så när du listat ut vilka du har (vilket kan vara lite klurigt då de gömmer information i beskrivningen) så är det bara att sätta in siffrorna i rätt formel. Här hjälper det verkligen att göra en ordentlig lösning där du skriver upp vad som är känt, vad du söker samt enheter till allt. När du gjort det tar du fram ditt formelblad och ser om alla storheter finns med i en och samma formel. 

Utnyttja instuderingsfrågorna

Vi rekommenderar också att du pluggar på instuderingsfrågorna inför proven eller om du vill repetera ett begrepp. De är frågor som har förhållandevis korta men raka svar på det du söker. Inget ordbajsande med andra ord. Kombinera sen instuderingsfrågorna med övningsuppgifter från din bok/lärare så kommer plugget gå lättare. Det funkade för oss så det kommer antagligen fungera för dig med. 

Använd Youtubebanken!

Det bästa du kan göra. Och då menar vi överlägset bästa för att få bättre resultat och slippa att råplugga inför prov är att använda Youtubebanken. Be din lärare om en planering för kursen där det står vilka begrepp/samband som ska tas upp på lektionerna. Avsätt sedan lite tid dagen innan för Youtubevideos på begreppen. Då kommer du lättare hänga med på lärarens genomgång. Du får också ett till repetitionstillfälle vilket gör att du kommer komma ihåg det du lärt dig bättre. Vi vet att det kan vara jobbigt i början men lita på oss. Får du in det som en rutin kommer plugget gå så mycket enklare. 

 


Hitta till de olika sidorna om tryck och lyftkraft

För att hitta runt klickar du antingen på någon av länkarna som finns i texten. Ett annat alternativ är att trycka på någon av de andra länkarna som finns här nedanför och som tillsammans innehåller allt du behöver veta om Tryck & lyftkraft för att klara Fysik 1. 

 


Hjälp oss

Vi försöker ständigt förbättra och förnya informationen på sajten. Dock är det ganska tidskrävande så vi behöver din hjälp. Ser du något som är fel, otydligt eller konstigt så tveka inte utan hör av dig till oss direkt. Det uppskattas mycket. Både av oss och framtida besökare här på sajten. Tipsa även klasskompisar och vänner om sajten och underlätta deras Fysikplugg!

Lämna ett svar

Exit mobile version
Annons
Gratis Access to basic materials. $0 Join
Premium Full access, premium materials, and support. $10 Join