Mekanik – Sammanfattning – Fysik 1

Mekanik fysik – Tips, tricks och allmänna tankar

Mekanik är en mycket stor del av Fysik 1-kursen som handlar om krafter och rörelse. Därför har vi i vår sammanfattning delat in den i två delar – Kinematiken och Dynamiken.

Kinematiken är den del av mekaniken som handlar om rörelse. Det tas ingen hänsyn till varför kroppar (föremål/människor) rör sig utan det är endast själva rörelsen som beskrivs. Grundstorheterna inom kinematiken är läge och tid. Det är dem två storheterna som återfinns i samtliga formler när vi läser kinematik i Fysik 1. I kinematiken är det viktigt att förstå alla begrepp och kunna förklara skillnader mellan begrepp som är lika. Som skillnaden mellan fart och hastighet till exempel. Lyckligtvis har vi en heltäckande sammanfattning på mekanik som täcker alla begrepp och samband som krävs för att klara fysik 1. En extra bra del av instuderingsfrågorna är fråga 6 till 8. De underlättar kluriga resoneringsuppgifter otroligt mycket, så lär dig dem. 

Dynamiken är den del av mekaniken som handlar om krafter. Till skillnad från kinematiken så beskriver dynamiken kroppars rörelse då de påverkas av krafter. I dynamiken har den engelska matematikern och naturvetenskapsmannen Isaac Newton formulerat tre av dynamikens viktigaste lagar. Nämligen: tröghetslagen, kraftekvationen och lagen om kraft och reaktionskraft (vilket vi självklart berättar mer om i vår sammanfattning). De är lagar som är mycket bra att kunna eftersom många resonemang bygger på dem. 

 

Kom ihåg när du pluggar mekanik: 

  • Använd dig av Youtubebanken innan lektionsgenomgångarna. Be din lärare om en planering för vilka begrepp och samband som ska tas upp på lektionerna. Gå sedan in på Youtubebanken innan lektionerna och kolla på genomgångarna som förklarar begreppen. Det tar inte många minuter men du kommer märka att fysiken kommer bli mycket lättare. 
  • Gör ordentliga lösningar och uppställningar. Den gamla klyschan ”som du tränar, spelar du” stämmer även när det gäller fysikplugget. Om du slarvar med redovisningen av övningsuppgifterna så kommer du göra det på proven också. Så gör det ordentlig genom att skriva upp vad du vet, vad du söker och enheter. 
  • Använd instuderingsfrågorna för att plugga på inför prov. Instuderingsfrågor är frågor där svaret är relativt kort men rakt på sak. Inget ordbajsande utan konkret fakta på allt du behöver veta inför proven. Helt enkelt perfekt inför prov. 

 


Hitta runt till de olika delarna av mekanik – Fysik 1

Jadu, antingen klickar du på någon av de länkar som vi lagt in i texten. Ett annat alternativ är att klicka på någon länkarna här nedanför. Superlätt!

Mekanik-uppgifter Fysik 1 

Självklart har vi även uppgifter som handlar om mekanik (rörelse och krafter), bara för dig att klicka på länken nedanför: 


Hjälp oss

Genom att påpeka fel, brister och oklarheter på sajten så hjälper ni oss att förbättra sammanfattningen. Det går smidigt att göra och uppskattas något enormt av oss och andra som besöker sajten. Ni får också jättegärna tipsa klasskamrater och vänner om sajten. Tack på förhand!

Lämna ett svar

Exit mobile version
Annons
Gratis Access to basic materials. $0 Join
Premium Full access, premium materials, and support. $10 Join