Kärnfysik & partikelfysik – Sammanfattning – Fysik 1

Tips, tricks och allmänna tankar om Kärn- och partikelfysiken för Fysik 1 

Kapitlet om Kärnfysik och partikelfysiken är troligtvis det sista du läser i fysik 1-kursen. Bara upploppet kvar nu men se till att göra det ordentligt. För att verkligen prestera på detta kapitlet gäller det att man är riktigt vass på enhetsomvandling. Att gå från u till kg eller energi till elektronvolt ska flyta som vatten i en bäck. Då kommer det bli ett mycket simplare kapitel. I och med att det är mycket omvandlingar mellan små och stora tal så kommer du få svar med många decimaler och siffror. Det är viktigt att du räknar med samtliga decimaler men kom ihåg att svara med rätt antal värdesiffror. Är du osäker på vad rätt antal är så finns det en mycket bra video om det här

I övningsuppgifterna till kapitlet kommer du hantera både små och stora tal. Därför är det extra viktigt att ha en ordentlig struktur och lösning. Skriv upp vad du vet, vad du söker och enheter och formler till alla beräkningar du gör i en lösning. Det blir så mycket tydligare, både för dig och för din lärare. 

Kom ihåg att använda Youtubebanken och instuderingsfrågorna. Youtubebanken fungerar bäst innan lektioner eller om du missat en genomgång. Be din lärare om en planering för kursen och lägg några minuter dagen innan lektion på att kolla igenom klippen som handlar om de begrepp/samband som ska tas upp på lektionen dagen efter. Instuderingsfrågorna kan användas med fördel inför prov och för att gå igenom begrepp eller samband. Där är svaren konkreta och bara de allra viktigaste tas upp. 

 


Hitta till de olika sidorna om Kärnfysik och partikelfysik:

För att hitta runt klickar du antingen på någon av länkarna som finns i texten. Annars har vi samlat alla länkar som handlar och kärnfysik & Partikelfysik här nedanför.

 


Hjälp oss På FysikStugan att bli bättre!

Vi försöker ständigt förbättra och förnya informationen på sajten. Dock är det ganska tidskrävande så vi behöver din hjälp. Ser du något som är fel, otydligt eller konstigt så tveka inte utan hör av dig till oss direkt. Det uppskattas mycket. Både av oss och framtida besökare här på sajten. Tipsa även klasskompisar och vänner om sajten och underlätta deras Fysikplugg!

Lämna ett svar

Exit mobile version
Annons
Gratis Access to basic materials. $0 Join
Premium Full access, premium materials, and support. $10 Join