Gamla nationella prov Fysik – NP för dig i åk 9 i grundskolan

Gamla nationella prov i Fysik för dig som går på grundskolan

Gamla nationella prov (NP) i Fysik finns till för dig som går i åk 9 på grundskolan och blivit tilldelad Fysik som NO-ämne. Fysik nationella prov är det troligtvis första gången du skriver så för att hjälpa dig göra ett så bra prov som möjligt har vi här samlat all information om NP i Fysik och alla gamla nationella prov (NP) i fysik från skolverket. Allt på ett och samma ställe, smidigt va?

Och du, är det något du undrar eller något du inte förstår? Lägg då en kommentar här nedanför eller kontakta oss! 

Varför du ska göra gamla nationella prov i Fysik

Jo, såhär är det. Uppgifterna i de gamla NP i Fysik hjälper dig att förstå hur provet du snart ska göra kommer se ut. Detta eftersom uppgifterna i proven är exempeluppgifter och ska efterlikna ett riktigt prov. Du kan alltså, genom att göra de gamla NP i Fysik, få reda på hur svåra frågorna brukar vara och vilken typ av frågor som brukar komma. Perfekt så att du sen vet vad du redan kan och vad du behöver träna lite mer på. 

Även fast vi är en sajt som framförallt vänder sig till gymnasiet så kan även du som går på grundskolan läsa på och lära dig mer om fysik. För mycket av det som ingår i fysiken man läser på gymnasiet är sånt som ni i åk 9 lär er också. Så ett tips för att lära dig mer, läs vår sammanfattning i fysik!

Såhär kommer de nationella proven i Fysik se ut

De nationella proven i fysik är uppdelade i två delar: A och B. Del A är sedan uppdelad i ytterligare tre delar: A1, A2 och A3. 

A-delen av NP i Fysik

Delprovet A1 tar max 75 minuter och där ska du som elev använda dina fysikkunskaper för att både beskriva och förklara naturvetenskapliga samband. Sedan får du rast innan det är dags för A2.

Delprovet A2 tar maximalt 45 minuter och där ska du granska information och ta ställning till frågor som rör hälsa, energi, teknik, miljö, naturbruk och ekologisk hållbarhet. Här brukar det oftast komma en tabell fullproppad med information och sedan ska du resonera fram ett så bra beslut som möjligt. Efteråt blir det ännu en rast innan det är dags för A3. 

Delprovet A3 tar max 30 minuter och går ut på att du ska planera en undersökning. Du får reda på vad du ska ta reda på men sedan är det upp till dig att planera en så bra laboration som möjligt.

B-delen – en laboration i fysik

B-delen är en laboration där du får 30 minuter till att planera labben och sedan 30 minuter till för att genomföra den. Det går ut på att du ska genomföra en undersökning och sedan dra slutsatser om det resultatet du får. 

De gamla nationella proven i Fysik

Tips – använd en denna quizlet för att plugga in begrepp som är bra att kunna inför proven!

NP från VT 2017

NP från VT 2016

NP från VT 2015

NP från VT 2014

NP från VT 2013

Fysik labb nationella

TIPS: Glöm inte att vi på FysikStugan finns sen när du ska börja plugga fysik på gymnasiet och behöver hjälp! 

Saknas något? Kommentera i så fall vad så kompletterar vi sammanställningen!

3 Kommentarer hittills

HejPublicerat6:46 e m - maj 4, 2021

Har ni fysik np från 2015

FysikStuganPublicerat5:10 e m - jul 7, 2021

Hej! Alla fysikprov som vi har ligger ute på hemsidan redan tyvärr :/

FysikStuganPublicerat8:08 e m - okt 22, 2021

Tyvärr inte, alla prov vi har ligger uppe på sidan!

Lämna ett svar

Exit mobile version
Annons
Gratis Access to basic materials. $0 Join
Premium Full access, premium materials, and support. $10 Join