Kursprov i Fysik 1 & Fysik 2? Här är TIO gamla nationella prov i Fysik 1 & 2

Gamla nationella slutprov i Fysik 1 & Fysik 2 från den nationella provbanken

LÄS våra fyra bästa tips för hur DU lyckas med ditt kursprov i fysik 1 eller fysik 2! 

Nationella prov eller ett kursprov avslutar oftast Fysik 2 och Fysik 1 kursen. Men olika skolor lägger upp Fysik 1- & Fysik 2-kurserna på lite olika sätt. Vissa har prov efter varje kapitel för att testa av att du som elev förstått allt men dessa prov är inte betygsgrundande. Andra har lite större delprov som bedöms och vissa har endast kursprovet som är bedömningsgrundande. Oavsett hur det ser ut för dig så är det en mycket god idé att göra gamla nationella prov (NP) från skolverket och den nationella provbanken.

Dels blir du bättre på att lösa uppgifter och på problemlösning då du får se flera olika typer av uppgifter. Men framförallt lär du dig hur proven är utformade. Exempel-kursproven ger dig ett hum om vilken nivå uppgifterna ligger på och hur mycket som är resonemangsuppgifter respektive rena beräkningsuppgifter. Oavsett vilket prov/delprov/kursprov du står inför så rekommenderar vi att du gör de gamla NP i Fysik 1 och Fysik 2 som vi samlat här nedanför i vår provbank. 

TIPS! Letar du istället efter uppgifter och prov till specifika områden (typ ellära) har vi uppgifter till de olika områdena här

Vad är ett kursprov?

 Ett kursprov är, precis ett nationellt prov (NP), ett prov som skolverket utarbetat. Kursprovens uppgift är att ge dina lärare ett stöd vid betygsättning i slutet på en kurs men de ska även se till så att skolan är likvärdig över hela Sverige. Vissa kursprov (eller nationella prov) är obligatoriska men det är inte kursprovet i Fysik. Exempel på obligatoriska kursprov är till exempel matematik och svenska. 

Om det nationella proven i Fysik 1 & Fysik 2

De nationella proven i fysik är uppdelade i två delar; en teoretisk och en laborativ del. Den teoretiska delen av det nationella provet i fysik 1 & fysik 2 är mer omfattande med en skrivtid på cirka 240 minuter medan den laborativa delen består av en större planeringslabb som ska genomföras på mellan 70 – 80 minuter. I den teoretiska delen av kursprovet är det viktigt att kunna begreppen och sambanden. Detta eftersom i den teoretiska delen kommer uppgifter på de begrepp som tagits upp i kursen. Det är blandat med både resonemangsfrågor och mer problemlösande beräkningsuppgifter så det gäller att ha en bred förståelse. Ett tips för att skaffa den förståelsen är att du lär dig våra instuderingsfrågor samt skaffar dig en bra koll på ditt formelblad för det underlättar verkligen.

I den laborativa delen ska du planera en labboration. Här är inte det viktiga  att supernoga beskriva hur uppställningen ska se ut utan det som är viktigt är hur du minimerar felmarginalen genom att utesluta felkällor och poängterar de saker som krävs för att labben ska bli så korrekt som möjligt. Till exempel så är det bra att skriva att man ska göra många mätningar. Sedan finns det många fler specifika tips såsom om man ska värma vatten i en termos är det viktigt att röra runt i termosen så temperaturen blir så jämn som möjligt men mer om dessa under varje enskilt område. Det bästa för att få en så bra bild som möjligt av de nationella proven i Fysik 1 & Fysik 2 är att göra uppgifterna som finns här nedanför. 

TIPS! Använd dig av en formelsamling då du löser uppgifterna. Klicka här för att komma till en.

Mer om kursprov i fysik 1 & fysik 2

Samtliga kursprov är gamla nationella prov i Fysik 1 & fysik 2 från skolverket. Som vi nämnde innan så är det grymt bra exempeluppgifter att göra inför vanliga prov. De gamla NP proven ger dig en bild över vilken nivå du ligger på just nu. Tyvärr döptes kursen om för ett antal år sedan från fysik A och B till fysik 1a/1b och till fysik 2 och då ändrades innehållet i kurserna. Därför går det inte bara att klicka in och göra ett helt prov från topp till botten då allt som finns där inte är relevant för dig. Vad som är bra då är att vi har samlat ihop alla de uppgifter som ingår i de olika fysikkurserna och delat upp dem efter kapitel. Resultatet finner du här nedanför i form av en tabell. Ett mycket bra tips är att ha tabellen uppe bredvid dig när du gör uppgifterna.

Tyvärr finns inga nationella prov i Fysik 1 & Fysik 2 från 2015, 2016, 2017, 2018 eller 2019 men vi har samlat ihop gamla nationella prov som fungerar minst lika bra för att träna inför NP. Anledningen till att prov från 2014 oc framåt är helt enkelt att inga sådana har släppts från Skolverket. Som sagt, vi får helt enkelt nöja oss med de prov som finns här nedanför, det ska vara tillräckligt för att ni ska klara av kursprovet i fysik 1 och fysik 2 på den nivå ni siktar mot!

Om du behöver hjälp med någon uppgift från fysik 1 & fysik 2 kursproven…

Om du gör proven och det är något du inte riktigt förstår så föreslår vi att du beger dig till Youtubebanken eller till instuderingsfrågorna för Fysik för att hitta svaret. Alternativt så söker du efter det  begrepp, samband eller område som var svårt i sökrutan till höger. Lyckas du fortfarande inte hitta en förklaring så hör då av dig till oss eller lägg en kommentar så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig. 

Ett mycket stort lycka till med de gamla nationella proven (NP) i fysik 1 & 2 önskar vi! 

Fysik 1 nationella prov – Uppgifter som rör nationella prov/kursprov i Fysik 1

Tabell över vilka uppgifter till kursprov i fysik som hör till vilket område inom fysik 1 kursen.

Fysik 2 nationella prov – Uppgifter som rör nationella prov/kursprov i Fysik 2

TIPS! Använd dig av en formelsamling då du löser uppgifterna. Klicka här för att komma till en.

De TIO kursproven i Fysik från den nationella provbanken

TIPS! Letar du istället efter uppgifter till specifika områden har vi uppgifter till de olika områdena här

Har du fler fysikprov? Då hade det uppskattas om du vill dela med dig av dem till oss :)


20 Kommentarer hittills

FredrikPublicerat1:43 e m - maj 17, 2019

Hej,

Pinsamt att det står fel i facit på ett nationellt prov… Eller är det jag som missar något?

Kolla Fysik B vt00 uppg. 14

Hälsningar,
Fredrik

FysikStuganPublicerat10:42 e m - maj 17, 2019

Tjena Fredrik!

Har svårt att se att en uppgift på ett NP skulle ha ett felaktigt facit. Det är uppgifter som passerat mångas ögon och som testats flera gånger. Tycker även allt ser korrekt ut. Däremot skulle de kunna vara lite otydliga så vad är det i uppgiften du tycker är fel?

//FysikStugan

FredrikPublicerat12:53 e m - maj 18, 2019

Tack för svar,

Jag har också mycket svårt att se att det vore fel på ett nationellt prov, och förmodligen är det jag som missar något helt enkelt.

Jag länkar till en skärmdump tagen från vt00 dokumentet.
https://ibb.co/DDpDvnz

Jag förstår inte varifrån 10^-6 kommer ifrån?

Hälsningar,
Fredrik

FysikStuganPublicerat6:40 e m - maj 18, 2019

Massan på kulan är 44 mg. För att få massan i SI-enheten för massa som är kg multiplicerar de in en faktor 10^-6 för 44 mg är ju lika mycket som 44*10^-6 kg.

Bra att du frågar oss, lätt hänt att använda gram som SI-enhet för massa. En bra lärdom inför fysik två NP!

//FysikStugan

FredrikPublicerat8:09 e m - maj 18, 2019

Självfallet, tackar! Förhoppningsvis gör jag inte den missen igen :)

Hälsningar,
Fredrik

tonyPublicerat9:46 e m - nov 20, 2019

Hej!
Vart finns facit så att jag kan rätta mitt prov?

FysikStuganPublicerat11:16 f m - nov 21, 2019

Hej!

Facit finns till varje kursprov/nationellt prov längst ner i provhäftet (efter den sista uppgiften).

Hoppas det var till hjälp!

//FysikStugan

IvanPublicerat1:17 f m - mar 23, 2020

Hejsan. Jag förstår inte riktigt, vad är det som krävdes för att få A dåvarande MVG, när man skrev t.ex. Kursprov Fysik B vt05. Det är ju helt obegriplig. Dessutom så den där lilla rut-tecknet, fanns bara på uppgift 15 och 16. Vad då om man har full pot på det och väldigt skicklig pa att motivera sig så fick man ett A bara tack vore 2 sista uppgifter, dessutom vad var del 1 eller de skriver rumerska siffror, I . Hade man på den tiden muntliga i Fysik 1 och 2 också, då?

Och jag tycket att det är egentligen helt sjukt att skolverket eller universiteten släpper flera NP i fysik och kemi, man få liksom studera på 15 år gamla prov.

Men däremot det är kanske någon av er som vet, hur ser det ut på VT HT 2010-2012 i NP fysik 2, kommer det komma astrofysik överhuvudtaget? En sak som är säker att Rörelse och Krafter som är Kap 1 i Impuls 2. Kommer inte eller iaf. hittils har aldirg gjort det.

Super Tack! <3

FysikStuganPublicerat10:36 e m - mar 31, 2020

Hej!

Först och främst, vad kul att du hör av dig!

Angående bedömningar när det gäller Fysik A eller B fanns det en del ”stjärnuppgifter”. Alltså extra svåra uppgifter som gav extra poäng (?). Vi vet däremot inte om dessa krävdes för att nå högsta betyg, alltså MVG. Håller med dig att det känns ganska konstigt att man inte kan nå högsta betyg i Fysik om man missar ett poäng på de två sista uppgifterna.

Att skolverket släpper gamla NP i fysik och kemi beror på att sekretessen har gått ut, samma sak kommer (troligtvis) hända med de prov du ska skriva/har skrivit. Samma sak har du egentligen i alla ämnen, finns gamla NP i matte, biologi osv också :)

NP i fysik 2 kommer med största sannolikhet inte innehålla uppgifter på astrofysik. Om det mot förmodan kommer vågar vi nästan lova att det är en ”lättare” uppgift med få poäng. Detta eftersom det är en såpass liten del av kursen.

Hoppas du fick svar på dina frågor :)

OscarPublicerat3:03 e m - maj 25, 2021

Varför finns där facit men inget som visar varken svar eller lösning? :D

FysikStuganPublicerat5:08 e m - jul 7, 2021

Hej! Svaren (och vanligtvis också lösningsförslagen till uppgifterna) finns om du scrollar längst ner i dokumenten :)

DKPublicerat9:14 e m - jul 22, 2021

Hej!

Skippade Fysik B i gymnasiet och tänkte läsa in kursen nu 10 år senare. Vet ni vad som krävs för ungefärligt poäng (i procent av maxpoäng) för ett godkänt?

Allt gott!

FysikStuganPublicerat10:34 e m - jul 27, 2021

Hej! Vad kul att du funderar på att läsa upp kursen. Kan inte svara exakt vad gränsen är men på kursprovet som vi har som exempel så var maxpoängen 60 oc hdet krävdes 15 poäng (varav 2 på en speciell del) för att få godkänt (Betyg E). Så 25 % rätt. Hoppas det är till någon hjälp

DKPublicerat12:15 e m - aug 30, 2021

Strålande – stort tack för svar!

Allt gott

FarshadPublicerat7:37 e m - jan 22, 2022

Hej,
Först av allt vill jag tacka för en bra sida som underlättar fysiken och dess begrepp för mig. Men jag kan verkligen få ihop att 40g kan bli 40*10^-6?
För det är bara 3 steg vi flyttar fram gammet dvs. 40g=0,040 kg=40*10^-3 kg.

FysikStuganPublicerat2:04 e m - jan 23, 2022

Otroligt kul att höra! 40 gream till kilogram är precis som du skriver 40*10^-3 kg men låt oss veta vilken uppgift det är till så kan vi nog hjälpa dig :)

RandomPublicerat7:07 e m - maj 16, 2023

Hej!

Är proven från 2005 fortfarande aktuella idag?`

Tack!

FysikStuganPublicerat5:30 e m - maj 30, 2023

Hej!

Vi tycker att de uppgifterna som finns i bilden ovanför fortfarande är aktuella när du ska plugga till kursprov idag.

För fysik 1 är det uppgift 3 & 8
För fysik 2 är det uppgifterna 2,12,15,16,6,7,13,9 och 11

ChristerGPublicerat10:27 f m - feb 6, 2024

Hej. Jag försöker få ihop vilka uppgifter i Fysik A ht98 som rör NP Fysik 1. Jag läser i tabellen ovan, men i flera fall verkar inte ämnesområdet stämma (kolumnerna) för de uppgifter som finns listade för Fysik 1 där. T.ex. uppgift 15 finns i kolumnen för Ellära vilket verkar konstigt. Kan jag ändå utgå från att de uppgifter som listats för Fysik 1 är rätt, men kanske har hamnat i fel ämnesområde?

FysikStuganPublicerat7:41 e m - mar 25, 2024

Hej, är du säker på att du inte kollar på Fysik B ht98? För när vi går in på uppgift 15 på Fysik A ht98 handlar den uppgiften om att ”Bestäm du också dessa storheter (ström, effekt och resistans) för de båda lamptyperna.” – vilket faller under området ellära.

Dubbelkolla gärna och återkom till oss!

Lämna ett svar

Exit mobile version
Annons
Gratis Access to basic materials. $0 Join
Premium Full access, premium materials, and support. $10 Join