Rörelsemängd, ofta benämnd som ’momentum’ eller ’impuls’, beskriver en kropps rörelsestatus och beror på både kroppens massa och dess hastighet. Matematiskt kan rörelsemängden uttryckas som produkten av en kropps massa m och dess hastighet v, dvs p=m×v. Rörelsemängden är inte bara en mängd, utan har också en riktning, samma riktning som hastigheten. Ett centralt koncept i fysiken, som ofta utnyttjas vid lösning av uppgifter, är att rörelsemängden i ett slutet system alltid är bevarad. Det vill säga, den totala rörelsemängden före kollisionen ska vara lika stor som den totala rörelsemängden efter kollisionen.
Rörelsemängd är ett mått på hur svårt det är att stoppa ett föremål i rörelse. Tänk dig en rullande boll och hur mycket kraft som behövs för att stoppa den. En tung boll av betong som rullar snabbt skulle vara svårare att stoppa än en lätt fotboll som rullar långsamt. Detta kan förklaras med att bollen i betong har en högre rörelsemängd än fotbollen har.
[bildförklaring av rullande bollar]
Rörelsemängden av en kropp beräknas genom formeln p=m×v. Om vi till exempel har en boll med en massa på 2 kg som rör sig med en hastighet av 3 m/s, blir bollens rörelsemängd 2×3=6 kg*m/s. I ett system och när du löser uppgifter på rörelsemängd är det viktigt att du definierar vad du räknar som positiva riktning. Detta avgör den totala rörelsemängden som finns i systemet. Så har du två bollar som rullar mot varandra i samma fart. Kommer den ena bollen ha hastigheten v och den andra -v. Detta är lätt att missa vid beräkning men resulterar ofta i orimliga svar.
Eftersom massan mäts i kilogram (kg) och hastigheten i meter per sekund (m/s) och formeln lyder p = m*v blir enheten för rörelsemängd kg⋅m/s vilket utläses ”kilogram meter per sekund”.
Precis som hastigheten har en riktning (uppåt, nedåt, framåt, osv.), har rörelsemängden också en riktning. Om du skjuter en fotboll framåt, pekar dess rörelsemängd i samma riktning som den rör sig, dvs framåt. Beroende på vad du väljer att räkna som positiv och negativ riktning så påverkar det den totala rörelsemängden för systemet.
I ett slutet system är rörelsemängden alltid bevarad. Detta betyder att den totala rörelsemängden före en händelse (till exempel en kollision) är densamma som efter händelsen. Om en skridskoåkare skjuter iväg en puck kommer åkaren att röra sig bakåt (en reaktion) medan pucken rör sig framåt, men den totala rörelsemängden förblir oförändrad.
[bildförklaring av skridskoåkaren och pucken]
Bevarande av rörelsemängd gäller även vid en kollision. Vid en kollision, oavsett om den är elastisk (där objekten studsar tillbaka) eller icke-elastisk (där objekten stannar kvar tillsammans), är den totala rörelsemängden alltid bevarad. Detta hjälper oss att förutsäga rörelsen av objekt efter kollisionen. Men kom ihåg att definiera positiv riktning.
Fotbollen: En fotboll med en massa på 0,43 kg sparkas med en hastighet av 30 m/s. Vad är bollens rörelsemängd?
Lösningsförslag:
Svar: Fotbollens rörelsemängd är 12,9 kg⋅m/s12,9kg⋅m/s.
Två bilar: Två bilar närmar sig en korsning från motsatta håll. Bil A har en massa av 1500 kg och färdas med en hastighet av 15 m/s. Bil B, med en massa av 1800 kg, färdas med en hastighet av 12 m/s i motsatt riktning. Vad är den totala rörelsemängden för de två bilarna innan de krockar?
[RITA BILD]
Lösningsförslag:
Svar: Den totala rörelsemängden för de två bilarna innan de krockar är 900 kg·m/s.
Svar: 1. c, 2. b, 3. b.
För mer hjälp med fysik besök vår begreppssamling med förklaringar eller uppgiftsbank med övningsuppgifter om fysikbegrepp och koncept och såklart finns det lösningar! Allt för att du ska förstå fysiken så bra som möjligt. Du hittar även en komplett formelsamling som du får ta med dig till Kursprovet! Och kom ihåg, oavsett om du är en student som behöver hjälp med dina fysikuppgifter eller bara nyfiken på ett begrepp, finns det alltid hjälp att få, och nya saker att lära!