Newtons andra lag, också känd som rörelselagen, definierar sambandet mellan ett objekts massa, den kraft som verkar på det, och dess acceleration. Enkelt uttryckt, lagen säger att om du applicerar en kraft på ett objekt kommer det att accelerera, och denna acceleration kommer att vara direkt proportionell mot kraften och omvänt proportionell mot objektets massa.
Formeln för Newtons andra lag är F = m*a, där:
Kraftresultanten på ett objekt är alltså produkten av dess massa och acceleration.
För att beräkna kraften som verkar på ett objekt med hjälp av Newtons andra lag följer du dessa steg:
Detta ger oss en mängd kraft i newton.
Låt oss säga att vi har ett objekt med en massa på 10 kg, och vi applicerar en kraft på det som ger det en acceleration på 2 m/s². Hur stor kraft har vi applicerat?
Lösningsförslag:
Enligt formeln F = m*a, skulle kraften som agerar på objektet vara:
F = 10 kg * 2 m/s² = 20 N
Så, kraften som agerar på objektet är 20 Newton.
Ett vardagligt exempel på Newtons andra lag kan ses när du spelar fotboll. När du sparkar bollen (tillämpar en kraft) börjar den röra sig (accelerera). Ju hårdare du sparkar (större kraft), desto snabbare och längre kommer bollen att flyga (större acceleration). Men om bollen är tyngre (större massa), kommer det krävas en större kraft för att få samma acceleration.
Facit till quizen:
För mer hjälp med fysik besök vår begreppssamling med förklaringar eller uppgiftsbank med övningsuppgifter om fysikbegrepp och koncept och såklart finns det lösningar! Allt för att du ska förstå fysiken så bra som möjligt. Du hittar även en komplett formelsamling som du får ta med dig till Kursprovet! Och kom ihåg, oavsett om du är en student som behöver hjälp med dina fysikuppgifter eller bara nyfiken på ett begrepp, finns det alltid hjälp att få, och nya saker att lära!