Ellära / Elektricitet- Sammanfattning – Fysik 1

Tips, tricks och allmänna tankar om Fysik 1 Ellära / Elektricitet

Ellära är ett avsnitt i Fysik 1 som är allt annat än intuitivt (kapitlet om ellära kan även ibland kallas elektricitet). En Coulomb (en laddning) är något väldigt lite och något vi inte kan relatera till. Tur då att vår ellära sammanfattning för Fysik 1 finns. För förutom att de är väldigt små saker du kommer räkna på är det även många nya begrepp, samband och enheter som man måste lära sig. Därför gäller det att verkligen hänga med från början och ett stort tips är Youtubebanken. Använd dig av den innan lektionerna så blir kapitlet om ellära mycket lättare. Ett par klipp dagen innan lektion tar inte många minuter men du kommer att lära dig så mycket mer och snabbare. Ett riktigt life-hack. Ett annat tips, specifikt till avsnittet om elektricitet är att verkligen lära sig och förstå fråga 16 på instuderingsfrågorna. Förstå det och du kommer maxa resonemangsuppgifterna på provet om Ellära. 

Fortfarande kan vi inte nog trycka på hur viktigt det är med en välstrukturerad redovisning. Framförallt i kapitlet om ellära/elektricitet där ett komplext kopplingsschema kan ha många olika strömmar, spänningar och resistanser som ska beräknas. Då är det extra viktigt att veta vad de där siffrorna faktiskt betyder. Indexera därför alltid resistorerna (resistor a,b o.s.v.) och dela upp strömmen i I1, I2 o.s.v. Kom ihåg att fortfarande ange vad som är känt, vad du söker efter samt enheter på allt. 

Youtubebanken + Instuderingsfrågorna = sant. Det är verkligen en otroligt bra kombo som kommer att underlätta fysikplugget. Instuderingsfrågorna är färdiggjorda frågor som du kan träna på inför prov. Kan du dem så behöver du bara komplettera med övningsuppgifter från din bok/lärare så är du redo för prov. 

 


Snabblänk till de olika sidorna om Elektricitet

För att snabbt och smidigt ta dig runt till de olika sidorna om ellära klickar du på någon av länkarna som finns i texten. Ytterligare ett alternativ är att trycka på länkarna här nedanför.

 


Hjälp oss

Vi försöker ständigt att förbättra och förnya sajten och vår sammanfattning om ellära. Tyvärr är det svårt och vi behöver din hjälp. Ser du någon klumpig formulering, felaktig information eller bara har något du vill påverka. Tveka då inte utan kontakta oss direkt. Det uppskattas verkligen. Mer än vad du kan tänka dig. Du får också gärna sprida sajten till dina klasskompisar och vänner och på så sätt underlätta deras Fysikplugg! 

Lämna ett svar

Exit mobile version
Annons
Gratis Access to basic materials. $0 Join
Premium Full access, premium materials, and support. $10 Join